-->
Київська обласна рада професійних спілок » Молодіжна робота » Конгрес молоді Федерації професійних спілок України
Конгрес молоді Федерації професійних спілок України

Конгрес молоді Федерації профспілок України

 

«Можна все життя проклинати темноту,

а можна запалити маленьку свічку…..»

Конфуцій©

 

Чомусь саме ці слова великого давньокитайського філософа виплили з недр мого розуму, коли розпочалась рефлексія після повернення додому, з Конгресу молоді Федерації професійних спілок України, який проходив 2-4 лютого 2022 року у м. Львів. Делегатом та представником від Молодіжної ради Київської обласної ради профспілок був Владислав Різник.


Для початку хочеться дуже коротко зупинитися на форматі і програмі Конгресу молоді ФПУ, і одразу спойлер – який пройшов дуже швидко, на позитиві і став корисним для всіх учасників.


Тема даного семінару-тренінгу молодих профспілкових діячів співпадає з тими завданнями, які визначив 8-й з’їзд Федерації профспілок України, прийнявши резолюцію «Молодь – майбутнє профспілок».


Перед початком заходу молоді профспілкові активісти разом з лідерами членських організацій ФПУ провели флешмоб «Зупинимо наступ на профспілки!» у зв’язку з посиленням наступу влади на права найманих працівників, а також на майнові права профспілок. Зокрема на сьогоднішній день є 28 законопроєктів, які суттєво зачіпають права та інтереси найманих працівників і профспілок, а влада намагається забрати від профспілок захисну функцію щодо захисту прав і інтересів найманих працівників.


Захід відкривали з вітальним словом Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник голови ФПУ Євген Драп’ятий, керівниця департаменту профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями апарату ФПУ Лариса Ровчак, голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Децько, голова Молодіжної ради ФПУ Володимир Ворох та представники Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.


Другий день Конгресу молоді був дуже відповідальним, адже в цей день голова Молодіжної ради ФПУ Володимир Ворох звітував про роботу Молодіжної ради та складав повноваження голови, а перед делегатами Конгресу поставало важливе питання вибору наступного голови Молодіжної ради ФПУ. Після чудового виступу та презентації відкритим голосуванням було обрано нового голову Молодіжної ради ФПУ – Іванну Храпко, заступників голови та Виконком Молодіжної Ради ФПУ, а також визначено план роботи та перспективи подальшої діяльності. Представника Молодіжної ради Київської обласної ради профспілок Владислава Різника було обрано до складу Виконкому Молодіжної ради ФПУ.


Також цей день запам’ятався всім учасникам (про що я можу говорити прослухавши рефлексію колег) дуже, не побоюсь цього слова, крутим форматом «Жива бібліотека» - де учасникам були представлені три «живі» книги: Олещук Павло (голова Організації молоді Атомпрофспілки), Володимир Ворох (голова Чернігівської обласної організації Профспілки працівників АПК) та Віталій Копиш (тренер навчально-методичного центру Федерації профспілок Чернігівської області). Молоді профспілковці мали змогу поспілкуватися з кожним з представників «Живої бібліотеки» та задати їм будь яке питання, без обмежень у виборі тем.


Останній день заходу особисто для мене завжди трохи сумний, адже приходить розуміння того, що скоро треба говорити вже новим друзям «До побачення!», збирати речі і вирушати до рідної домівки. Але на сум було дуже мало часу, адже відбувалась панельна дискусія – «Роль молоді та шляхи реалізації розділу 11 «Молодому поколінню – нові можливості» стратегії ФПУ» в якій прийняли участь новообраний голова Молодіжної ради ФПУ Іванна Храпко та заступник голови ФПУ Євген Драп’ятий. Учасники дискутували на такі важливі теми для молоді, як: «Молоді потрібна профспілка чи профспілці потрібна молодь?», «Чи має профспілка майбутнє без залучення молоді?» та інші, молодші учасники говорили про власні виклики з якими зіткнулись в роботі, більш досвідчені колеги ділились як позитивними кейсами роботи, так і настановами та словами підтримки.


Як розпочиналась стаття роздумами, напевно так вона і має закінчитись. І для того щоб зв’язати все однією ниткою, хочу поділитися ще одним висловом великого давньокитайського філософа:


«Три шляхи ведуть до знання:

Шлях роздумів – це самий благородний шлях,

Шлях наслідування – це найлегший шлях,

Шлях досвіду – це найважчий шлях.»

Конфуцій©

 

І дійсно в цих словах проглядаються всі три дні Конгресу молоді ФПУ, адже були отримані чудові знання та реальні кейси і всі учасники тепер мають вибір який шлях їм обрати для подолання своїх викликів.


Голова Молодіжної ради Київської обласної ради профспілок Владислав РІЗНИК

 

 

 

 








 (голосов: 1)