-->
Київська обласна рада професійних спілок » Новини » XIX звітно-виборна конференція Київської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України
XIX звітно-виборна конференція Київської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України

29 січня 2015 року відбулась XIX звітно-виборна конференція Київської

обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, яка стала завершальним етапом звітів виборних органів про роботу за п’ятирічний строк.

У роботі конференції взяли участь голова галузевої Профспілки Труханов Г.Ф., голова Київської обласної ради професійних спілок Кононенко В.Ф., директор департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації Клокар Н.І. В ході обговорення доповідей делегати та гості конференції відзначили, що у звітному періоді обласною організацією здійснювався захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів освітян Київщини.
Прийнята постанова, в якій окреслено основні завдання організаційних ланок на перспективу. Делегати конференції визнали роботу ради обласної організації Профспілки задовільною. Головою Київської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України на новий термін одноголосно обраний Цикалюк Анатолій Данилович.

 Звітно-виборна кампанія 2014року яка повсюдно підтвердила

активність членів Профспілки та профактиву, їх бажання брати участь у діяльності своїх організацій, зростаючий авторитет Профспілки в очах соціальних партнерів.

Зросла роль виборних профорганів в розвитку профспілкового руху, у соціальній і економічній підтримці членів Профспілки.

У роботі звітно-виборних зборів брали участь члени виборних профорганів. Зокрема, на зборах у первинках були присутні 263 керівників районних та міських організацій і членів президії, та 114 представників органів управління освітою і органів місцевого самоврядування.

Працівники виконавчого апарату обласної організації Профспілки брали участь у роботі 20 звітно-виборних конференціях районних, міських, вузівських організації Профспілки

Під час звітів і виборів аналізувався широкий спектр статутної, правозахисної діяльності організаційних ланок, розглядались конкретні напрями роботи організацій Профспілки, висвітлені життєво-важливі напрямки діяльності організацій у звітному періоді.

Зокрема, велика увага була зосереджена на питаннях:

- колективно-договірного регулювання трудових відносин, як основи соціального партнерства підвищенню їх статусу і ролі профспілкових організацій, у забезпеченні захисту прав та інтересів членів Профспілки (Березанська, Броварська, Білоцерківська, Васильківська міські, Броварська, Іванківська, Таращанська, Поліська, Фастівська районні організації Профспілки);

- організаційно-статутного зміцнення організаційних ланок різних рівнів, розширення і зміцнення мотиваційних засад профспілкового членства, формування у спілчан свідомого відношення до членства у Профспілці та почуття профспілкової єдності і згуртованості ( Славутицька міська Баришівська, Володарська, Богуславська, Васильківська, Таращанська, Фастівська районні організації Профспілки);

- інформаційного забезпечення діяльності організацій Профспілки, як важливого мотиваційного фактору. Наголошувалось на необхідності впровадження в практику роботи новітніх інформаційних технологій, електронного документообігу, подальшому розвитку WEB-сайтів, значимості публічних виступів, профспілкових зборів, практичних семінарів, співпраці із ЗМІ ( Білоцерківська міська Васильківська, Києво-Святошинська, Фастівська районні організації Профспілки);

- необхідності значної активізації діяльності первинних організацій , розвиток їх дієздатності та значимості в житті трудових колективів, надання їм адресної допомоги з питань статутної діяльності ( Білоцерківська, Обухівська міські, Переяслав-Хельницька, Васильківська, Таращанська, Тетіївська, Фастівська, Яготинська районні організації Профспілки);

- зміцнення та розвитку профспілкової системи юридичного захисту спілчан, забезпечення контролю за дотриманням законодавства про працю при трудовлаштуванні працівників при їх вивільненні в процесі оптимізації мережі установ освіти ( Васильківська, Вишгородська, Обухівська, Рокитнянська, Тетіївська, Фастівська, Яготинська районні організації Профспілки);

  • виконавчої дисципліни і виконання власно прийнятих рішень та постанов вищих за підпорядкуванням виборних профспілкових органів

( Баришівська, Іванківська, Києво-Святошинська районні організації Профспілки)

Одним з питань, яке піднімалось на багатьох звітах було питання виваженого і юридичного обґрунтованого підходу до перегляду мережі в процесі модернізації освітянської системи області.

Члени Профспілки висловлювали своє занепокоєння стосовно освітянського бюджету на 2015 рік.

Не залишались поза увагою апитань фінансування освітянської галузі, створення іміджу профспілкових організацій та сприятливого мікроклімату в трудових колективах, дотримання положень Закону України “Про освіту” в частині виплат по ст. 57, охорони праці та оздоровлення працівників, культурно-масової та спортивної роботи.

Піднімались питання забезпечення працівників житлом,навчання профспілкового активу.

Одностайними були пропозиції щодо об’єднання зусиль навколо профспілкових організацій для спільного вирішення завдань, які стосуються рівня соціально-економічного захисту членів Профспілки.

Виборна кампанія пройшли при достатній активності спілчан. Зокрема на звітах у первинках були присутні 33408 членів Профспілки, 4 287 з них взяли участь в обговоренні звітних доповідей.

Під час виборів на 22,7% оновлено склад голів ПК(294особи)і на 32,5% склад профспілкових комітетів(1751особи).

365 голів профкомів обрано на альтернативній основі, що свідчить про престижність профспілкової діяльності. Як недолік слід відмітити низький показник молоді (до 35 років) серед голів ПК, що складає тільки 12,3% (159 осіб) від загальної кількості обраних голів ПК (1238 осіб). 63 голови профкомів мають вік понад 60 років. Переважна кількість голів ПК – жінки – 87, 5% - або 1110 осіб.

Аналіз звітної документації свідчить, що керівниками первинних осередків обрані компетентні, авторитетні працівники.

В складі голів профкомів – 179 осіб мають педагогічне звання «Старший учитель», 79 – вчитель-методист, 10 осіб – нагороджені урядовими нагородами. 

Президія ради впевнена, що спілчани довірили очолити первинку достойним лідерам, які здатні рішуче відстоювати соціальні права та інтереси освітян столичної області.

В цілому звітна кампанія показала, що першочергові завдання, які стоять перед обласною профспілковою організацією, оцінюються об’єктивно, забезпечується тенденція конструктивних підходів до їх виконання.

Якісне проведення звітів оцінюється президією, як дієвий інструмент поліпшення діяльності виборних профспілкових органів та їх керівників, потужній, дійовий механізм в процесі подальшого розвитку та організаційного зміцнення обласної організації Профспілки.

 


 

 


 (голосов: 0)