-->
Київська обласна рада професійних спілок » Новини » Розв’язання соціальних проблем - під контроль профспілок
Розв’язання соціальних проблем - під контроль профспілок

23 березня поточного року відбувся пленум Київської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення, який розглянув низку нагальних питань життєдіяльності профспілкових організацій галузі регіону.

 
Основне питання, яке розглядалося на пленумі обласної організації:
«Про соціальні питання в колективах  підприємств  житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення, завдання профспілкових організацій по їх вирішенню та реалізації критичних зауважень звітно-виборної конференції».

 
У доповіді, з якою виступив голова обласної організації профспілки Лебедєв В.О., зокрема говорилося про складне  економічне становище підприємств галузі. Значна їх частина не має прибутку. Заробітна плата працюючих не збільшується. Відповідне підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн. дало можливість підняти її незначній частині працюючих.


На підприємствах теплоенергетики та водопровідно-каналізаційного господарств, в зв’язку з прийнятою Кабінетом Міністрів України Постановою № 217 «Про затвердження порядку розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунку з постачальником газу» змусило більшість  підприємств з цієї причини після закінчення опалювального сезону переходити на 3-4 добові робочі тижні.


Існуюча законодавча база по переходу на скорочений робочий тиждень сформована так, що робітнику залишається єдиний вибір погоджуватися на  умови роботодавця.


Не кращий стан підприємств, які займаються експлуатацією житла, благоустроєм та іншими роботами зв’язаними з забезпеченням життєдіяльності міст та селищ Київщини.


Також залишається складним питання роботи профспілкових організацій галузі. Зменшилось число профспілкових організацій, на 7 відсотків зменшилась кількість членів профспілки серед працюючих.


Мають місце факти порушення Статутної та фінансової дисципліни в ряді первинних профспілкових організацій.
При реформуванні підприємств, колишні голови первинок  не завжди допомагають в створенні профспілкових організацій на новому підприємстві.
Мають місце факти втручання керівників підприємств і місцевих органів влади в справи профспілок.
До вирішення усіх цих питань повинні активно включатися профспілкові організації, їх виборні органи, щоб не допускати зниження рівня оплати праці, соціальних пільг, гарантій і компенсацій передбачених колективними договорами, Галузевою та Територіальною угодами.
Про це говорили учасники пленуму у своїх виступах.


У роботі пленуму взяли участь  та виступили голова ЦК Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення України Романюк Олексій Іванович та голова Київської обласної ради профспілок Кононенко Валентин Федорович.


З обговорюваних питань ухвалені відповідні постанови.

 







 (голосов: 0)