-->
Київська обласна рада професійних спілок » Новини » Питання охорони праці сьогодні на часі
Питання охорони праці сьогодні на часі


Охорона і безпечні умови праці на виробництві – це в першу чергу завдання роботодавця і одна із головних функцій контролю профспілок.

 

Білоцерківська міська рада по координації діяльності профспілкових організацій разом з галузевими профспілками і відділенням управління виконавчої дирекції ФССУ у Київській області провели семінар з профспілковим активом, громадськими інспекторами з о/праці.

 

В семінарі взяли участь голови міських галузевих організацій профспілки: Драпой Г.Ф., Мар'янська А.О., Шемберко А.В., начальник відділення у м. Біла Церква управління виконавчої дирекції ФССУ у Київській області Виговський О.А. і страховий експерт з охорони праці ФССУ Березовський О.П.

 

Олександр Антонович Виговський поінформував присутніх про злиття двох фондів соціального страхування у один Фонд соціального страхування. Основні завдання якого полягають в реалізації Державної політики і сфери соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, професійного захворювання і в зв»язку з тимчасовою втратою працездатності; надання матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг, по вагітності і пологах, відшкодування шкоди внаслідок нещасних випадків на виробництві та профілактика нещасних випадків.

 

Втративши державний контроль за охороною праці у виробничій сфері та і невиробничій залишилося це питання за профспілками і ФССУ.

 

На жаль в погоні за прибутками наш роботодавець питання про покращання умов та охорони праці опустив, не розуміючи, що економія на охороні праці призводить до збитків виробництва. Часті нещасні випадки, загальна захворюваність переходить з соціальної категорії в економічну. Особливо це спостерігається у невиробничій сфері. В державних установах кошти на охорону праці не виділяються. Саме в освіті, лікувальних закладах кількість нещасних випадків виросла.

 

Страховий експерт з охорони праці ФССУ Березовський О.П. навів приклади нещасних випадків, які призвели до великої втрати робочого часу і грошових витрат. Він наголосив, що значну роль у покращанні охорони і умов праці на виробництві мають відіграти громадські інспектори з охорони праці, профспілкові комітети, тому що це люди, які постійно знаходяться на виробництві, в колективах, робочих місцях.

 

Залишається відноситися до цього серйозного питання принципово і з повною відповідальністю . Ставити вимоги до роботодавця про виділення коштів на покращання умов праці, ліквідацію прогалин в охороні праці при заключні колективного договору.

А.О.Мар'янська


 (голосов: 0)