-->
Київська обласна рада професійних спілок » Новини » Хрещення Господнє — одне з найдавніших християнських свят
Хрещення Господнє — одне з найдавніших християнських свят

 

Це велике свято є третім і заключним у різдвяно-новорічному циклі. В Україні Водохреща має свої звичаї і традиції. 

Свято Хрещення було встановлено на згадку про хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Згідно з Євангелієм, тридцятирічний Ісус прийшов з Назарета, і Іоанн Хреститель його охрестив. Коли Спаситель вийшов з води, над ним розкрилися небеса, з'явився Дух Божий і голос вимовив слова: «Ти Син Мій Улюблений, в тобі моє благословення».

Як і Різдво, і Старий Новий рік, Хрещення Господнє починають святкувати напередодні ввечері, а саме - 18 січня. У цей вечір люди проводять Водохресний святвечір, який також називають голодним Святвечором.

У цей день готують останню кутю різдвяних святок. Голодною або Бідною її називають тому, що поки люди не освятять воду, вони дотримуються суворого посту і майже не їдять. Крім пісної куті, в українців заведено готувати такі страви на Водохрещу: узвар, пісні пироги і пампушки, вареники, голубці, пісний борщ і рибні страви.

Свято Хрещення, або Богоявлення вважається днем, коли у всіх водоймах вода набуває цілющих властивостей. Тому на Водохрещу заведено святити воду і занурюватися в ополонці.

Люди, які планують купання на Водохрещу, за традицією заздалегідь йдуть до річки чи іншої водойми і прорубують лід. Як правило, у формі хреста. Після того, як священик освячує воду, читаючи над нею молитви, люди набирають і п'ють її, купаються. Вважається, що той, хто скупається на Водохрещу, захистить себе від усіх недуг і очистить душу.

Святити воду на Водохрещу можна не тільки біля річки, а й у церкві. Традиційно люди ходять до церкви вранці 19 січня і набирають воду з церковного колодязя. Щоб бути красивими та рум'яними, жінки обов'язково милися святою водою. Щоб нещастя обходили сім'ю стороною, йорданською водою збризкують будинок.

Існує повір'я, якщо до ранку 19 січня загадати всі найпотаємніші бажання, вони обов'язково збудуться. Після Хрещення в Україні, як правило, слабшають морози: споконвіку українці говорили: «Тріщи не тріщи, а Вже минули Ворохрещі!».

 


 (голосов: 0)