-->
Київська обласна рада професійних спілок » Новини » Відбулося засідання Президії облпрофради
Відбулося засідання Президії облпрофради

26 лютого поточного року у приміщенні обласної ради профспілок відбулося чергове засідання Президії облпрофради, яка розглянула питання:
1. Про статистичні дані профспілкового членства за 2018 рік.
2. Про виконання кошторису облпрофради за 2018 рік та затвердження кошторису облпрофради на 2019 рік.
3. Про підсумки обласного конкурсу на кращий колективний договір у 2018 році.
4. Про план профспілкового навчання на 2019 рік.
5. Про зміни у складі облпрофради.
6. Про нагородження профспілкового активу.
7. Про заохочення організаторів колдоговірної кампанії 2018 року.
8. Про розміщення окремих київських обласних організацій всеукраїнських профспілок у приміщеннях Будинку спілок за адресою: м.Київ, майдан Незалежності,2.
9. Різне.

З усіх питань, що розглядалися, ухвалені відповідні постанови.

Особливо зацікавлено обговорювалися питання профспілкового членства, організаційного та фінансового зміцнення Об’єднання.

У своїх виступах члени Президії зазначали, що профспілковий рух Київщини переживає складні часи.

За зведеними статистичними даними членських організацій станом на 01 січня 2019 року до складу Київської обласної ради профспілок входять 16 обласних галузевих профспілок, 2 профспілкові організації прямого підпорядкування із загальною чисельністю 156387 осіб.

У звітному періоді у зв’язку з ліквідацією первинних профспілкових організацій та припиненням повноважень, зі складу облпрофради вийшла обласна організація профспілки працівників зв’язку УДППЗ «Укрпошта».

Членські організації облпрофради об’єднують 2346 первинних профспілкових організацій, що на 128 одиниць , або 4% менше порівняно з 2017 роком. Крім того, в області працюють 33 первинні профспілкові організації навчальних закладів 1-4 рівня акредитації та ПТУ. В їх лавах налічується 23868 члени профспілки.

Рівень охоплення профспілковим членством на підприємствах, в установах та організаціях становить 80,7% від загальної кількості працюючих та 78% від загальної кількості студентів і слухачів.

В структурі облпрофради діють 117 районних та 25 міських організацій галузевих профспілок.

Кількість громадських рад по координації діяльності профспілкових організацій в області залишається незмінною – 31 координаційна рада, в тому числі 25 районних та 6 міських.

Найчисельнішими є організації профспілки працівників освіти і науки (45796), агропромислового комплексу (29940), охорони здоров’я (26793 особи), житлово-комунального господарства (12237 осіб), державних установ (8877 осіб).

Внаслідок процесів структурної перебудови економіки області зменшується число працюючих підприємств та кількість працюючих, а отже і членів профспілок.

У звітному періоді скорочення чисельності відбулося у більшості членських організацій облпрофради.

Збільшення профспілкового членства спостерігається в чотирьох обласних організаціях профспілок: працівників житлово-комунального господарства – на 98 осіб; працівників соціальної сфери – на 62 особи; працівників лісових галузей – на 61 особу та працівників лісового господарства – на 27 осіб.

Загальна ж кількість членів профспілок, які перебувають на обліку в членських організаціях облпрофради та в профспілкових організаціях прямого підпорядкування Об’єднання за минулий рік зменшилась на 14174 особи, що складає 8%.

Найбільше зменшення кількості членів профспілок відбулася в обласних організаціях профспілки:
- працівників охорони здоров’я (4342 особи або 14%);
- працівників освіти і науки (2719 осіб або 5,6%);
- працівників агропромислового комплексу (2264 особи або 7,03%);
- працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства (709 осіб або 22,49%);
- працівників харчової промисловості (683 особи або 16%).

Причини скорочення профспілкового членства є комплексними. Їх можна поділити умовно на зовнішні (об’єктивні) та внутрішні (суб’єктивні).

Об’єктивними причинами є:
-скорочення робочих місць за рахунок ліквідації підприємств і організацій в умовах економічної кризи в державі чи структурної перебудови, у т.ч. оптимізації виробничих структур;
-триваюча реорганізація та оптимізація установ бюджетної сфери, у тому числі при децентралізації влади;
-розширення застосування нетипових форм зайнятості, при яких профспілки не в змозі захистити працівників.

До внутрішніх (суб’єктивних) причин зменшення профчленства можна віднести:
-послаблення мотивації профспілкового членства через зниження рівня соціальних прав і гарантій;
-зменшення можливостей профспілкових організацій надавати підтримку членам профспілки у складних життєвих обставинах;
-зневіра у можливості профспілок захистити працівників від «драконівських» законів на рівні держави, чи від свавілля з боку роботодавців, незважаючи на наполегливі зусилля профспілкових організацій;
-реформування профспілкових структур в умовах створення об’єднаних територіальних громад.

Як наслідок, у 2018 році з профспілок за власним бажанням вибуло 4036 осіб, що на третину більше, ніж у минулому році.

Найбільше їх у профспілкових організаціях бюджетної сфери: освіти і науки (1631 особа), охорони здоров’я (1358 осіб), державних установ (299 осіб), культури (167 осіб).

За невиконання статутних вимог з профспілок виключено 19 чоловік.

Відповідно зменшується і кількість первинних профспілкових організацій.

Однією з основних причин зменшення кількості профспілкових організацій у звітах членських організацій вказуються структурні зміни при утворенні об’єднаних територіальних громад.

Зокрема, перерозподіл бюджетних організацій в підпорядкування громад, зміни джерел фінансування, перехід окремих первинних профспілкових організацій в межах районного підпорядкування створює загрози втрати чисельності членів профспілок та первинних профспілкових організацій.

Разом з тим, за інформацією членських організацій на профспілковому обліку перебувають 8377 непрацюючих пенсіонерів,53940 молодих людей віком до 35 років, 98687 жінок.

Аналізуючи динаміку статистичних даних облпрофради за останні 2 роки, Президія облпрофради зазначила, що організаційне зміцнення профспілкового руху, широка інформаційна робота, підвищення ефективності діяльності виборних органів профспілок, вдосконалення та поглиблення розвитку соціального діалогу з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та роботодавцями, робота з профспілковими кадрами та активом – є першочерговими завданнями у подальшій діяльності профспілок.

Президія підбила підсумки обласного конкурсу на кращий колективний договір за 2018 рік. Переможцями визнано:
Серед підприємств сільського та лісового господарства :
- з середньообліковою чисельністю штатних працівників до 100 осіб:
1-ше призове місце:

 Державне підприємство «Ржищівський військовий лісгосп» (Київська обласна організація профспілки працівників лісового господарства)
Голова первинної профспілкової організації Хруль Сергій Іванович
Директор Даниленко Борис Іванович

Серед закладів, установ, організацій, що фінансуються з бюджету:
1-ше призове місце:
Освіти
Славутицька загальноосвітня середня школа I-III ступенів № 4 Славутицької міської ради Київської області (Київська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України
Голова первинної профспілкової організації Овсієнко Людмила Петрівна
Директор Резан Олена Михайлівна

 

1-ше призове місце:
Культури
Комунальний заклад Київської обласної ради «Київська обласна школа вищої спортивної майстерності» (Київська обласна організація профспілки працівників культури)
Голова первинної профспілкової організації Лінник Надія Миколаївна
Директор Шарай Лариса Анатоліївна

Переможці огляду конкурсу нагороджені Дипломами облпрофради.

Крім того на засіданні Президії розглядалося питання «Про розміщення окремих київських обласних організацій всеукраїнських профспілок у приміщеннях Будинку спілок за адресою: м.Київ, майдан Незалежності, 2».

Оргвідділ Київської облпрофради


 (голосов: 0)