-->
Київська обласна рада професійних спілок » Новини » Колективний договір – основний закон діяльності трудового колективу
Колективний договір – основний закон діяльності трудового колективу

Відповідно до плану роботи Київської облпрофради на 2019 рік, 26 вересня поточного року у місті Біла Церква в Об’єднаній первинній профспілковій організації ВАТ і ПРАТ «РОСАВА» відбулося засідання Президії обласної ради профспілок з порядком денним:
1. «Про роботу профспілкового комітету ПРАТ «РОСАВА» по укладенню, виконанню та контролю за виконанням колективного договору».
2. Про скликання VI засідання Ради обласної ради профспілок.
3. Про підписання Угоди про співробітництво між Київським обласним центром зайнятості, Київською обласною організацією роботодавців і підприємців та Київською обласною радою професійних спілок.
4. Про ситуацію з проектом Трудового кодексу України.
5. Різне.

Голова ОППО ВАТ та ПРАТ «РОСАВА» Золотоверх Михайло Васильович за сприяння керівництва підприємства та після належного інструктажу з охорони праці організував та провів екскурсію цехами заводу. Профспілковці детально ознайомилися з технологічним процесом виготовлення гумових виробів знаменитої «РОСАВИ».

Після екскурсії підприємством відбулося розширене засідання Президії обласної ради профспілок, до участі в якому залучилися керівники райкомів окремих галузевих профспілок.

Золотоверх М.В. доповідав членам Президії про досвід роботи профспілкового комітету Об’єднаної первинної профспілкової організації ВАТ та ПРАТ «РОСАВА» по укладенню, виконанню та контролю за виконанням колективного договору.

Зокрема, розповів про те, що в умовах поглиблення соціально-економічної кризи в країні, з метою збереження існуючих робочих місць та недопущення зниження рівня соціального захисту працюючих, Об’єднана первинна профспілкова організації ВАТ і ПРАТ «РОСАВА» активно використовує колективний договір, як основний інструмент захисту працівників.

При його укладенні профком домагається:
- недопущення масового скорочення працівників;
- обов’язкового погодження з профспілкою питання зміни істотних умов праці:
- недопущення заборгованості із заробітної плати;
- щорічне зростання середньої заробітної плати вище рівня інфляції;
- дотримання гарантій прав працівників на охорону праці та створення умов для гідної праці;
- забезпечення здорових та безпечних умов праці на кожному робочому місці;
- виконання в повному обсязі наданих профспілкам законодавчих повноважень щодо представництва і захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

Золотоверх М.Д. поінформував про форми та методи роботи профкому для успішної роботи у цьому напрямку діяльності.

Президія облпрофради відповідною постановою схвалила позитивну практику роботи профкому ВАТ і ПРАТ «РОСАВА» по укладенню, виконанню та контролю за виконанням колективного договору.

Президія облпрофради призначила на 18 грудня 2019 року дату проведення чергового засідання Ради облпрофради, схвалила текст Угоди про співробітництво між Київським обласним центром зайнятості, Київською обласною радою профспілок.

Зацікавлено розглядалося питання «Про ситуацію з проектом Трудового кодексу України».

У постанові, яку ухвалили з цього питання члени Президії, зокрема йшлося про те, що Верховною Радою України ІХ скликання не рекомендовано до включення у порядок денний другої сесії проекту Трудового кодексу України (№ 0955), який було напрацьовано спільно з представниками Уряду, профспілок, роботодавців, науковців у галузі трудового права. Проект пройшов експертизу Міжнародного бюро праці щодо відповідності його положень міжнародним нормам і стандартам та був прийнятий парламентом попереднього скликання у першому читанні.

Водночас, голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики і захисту прав ветеранів Галина Третьякова (фракція «Слуга народу) анонсувала створення нового Трудового кодексу, над яким працює її комітет.

У зв’язку з цим, Президія Київської обласної ради профспілок ухвалила і надіслала Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О. Звернення щодо не сприйняття ліберального підходу до упорядкування взаємовідносин між роботодавцями і працівниками та вимогою забезпечення процесу нової редакції Трудового кодексу шляхом широкого його обговорення з найманими працівниками, їх представниками – профспілками, роботодавцями, експертним середовищем з урахуванням міжнародних стандартів та провідної європейської практики, не допущення, ухвалення антисоціального закону який би обмежував права та інтереси трудящих.

Після насиченої роботи члени Президії відвідали Білоцерківський зал органної музики, де прослухали чудовий концерт.

 Оргвідділ облпрофради







 (голосов: 0)