-->
Київська обласна рада професійних спілок » Новини » Завдання профспілок – консолідуватись, діяти рішуче
Завдання профспілок – консолідуватись, діяти рішуче

Сучасна економічна та політична ситуація в Україні, проведення державою реформ та трансформацій на ринку праці не відповідають очікуванням переважної частини громадян, - про це зазначалось у доповіді голови Київської обласної ради профспілок Валентина Кононенка на VІ-му засіданні Ради, що відбулось сьогодні у Києві.

Членами Ради обговорено одне з найактуальніших на сьогодні питань – щодо викликів і загроз профспілковому руху країни та завдань з їх подолання.

У роботі взяв участь та виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

Учасники зібрання констатували, що на сьогодні в основу державної політики покладено ідею соціальних мінімумів виживання замість суспільно-визнаних державних стандартів гідної праці і гідного життя. Це призводить до того, що профспілковий рух стикається з новими загрозами і викликами. Тому потрібно консолідувати діяльність профспілок для посилення впливу на соціально-економічні процеси, що відбуваються у суспільстві.

У постанові Ради визначено, що профспілки Київщини підтримують дії ФПУ з недопущення лібералізації трудового законодавства і наступу на права профспілок. Профспілкам потрібно знаходити нові, сучасні шляхи у діяльності, підвищити інформованість суспільства про діяльність усіх профспілкових ланок, активно залучати молодь до своїх лав, ефективніше вибудовувати відносини з владою і роботодавцями.

Григорій Осовий, звертаючись до членів Київської облпрофради, наголосив на актуальності питань, порушених на засіданні, зокрема, щодо необхідності підвищення авторитету та дієвості профспілок, збереження профспілкового членства і посилення мотивації вступу до профорганізацій, а також пошуку нових методів у профспілковій діяльності.

- Авторитет завойовується щодня, - наголосив профспілковий лідер, - і не тільки проведенням масових протестів, але й щоденною роботою з пошуку шляхів взаємодії з представниками влади, роботою над удосконаленням існуючої нормативно-правової бази.

Серед пріоритетів сьогодення було названо недопущення знищення профспілок та руйнації існуючої системи соціального захисту, обстоювання трудових прав працюючих, а також вдосконалення механізмів впливу на владу. Одним з таких механізмів було названо можливість консолідованого проведення по всій країні акції з тимчасового припинення роботи на підприємствах. На переконання спілчан, це може спонукати до того, щоб з профспілками рахувались при прийнятті рішень. Серед іншого - ФПУ розроблений законопроект, яким право законодавчої ініціативи (за умов виконання певної процедури зі збору підписів) надається громадськості. Це також може стати дієвим важелем у перемовинах з владою.

Профспілкам потрібно посилювати свої інструменти впливу, - говорилось в аудиторії, - тоді влада не відчуватиме себе безкарною, адже сила профспілок – в публічності та консолідації своїх сил.

Другим рішенням Ради стало – про скликання XXVI-ї обласної міжспілкової звітно-виборної Конференції профспілок 25 березня 2020 року в м. Києві.

На розгляд Конференції буде винесено питання про роботу обласної ради профспілок за останні п’ять років, про обрання Голови Ради на наступний термін та низка інших актуальних питань.

 











 (голосов: 0)