-->
Київська обласна рада професійних спілок » Новини » «ТРУДОВІ НОУ-ХАУ» ВІД МІХЕІЛА СААКАШВІЛІ
«ТРУДОВІ НОУ-ХАУ» ВІД МІХЕІЛА СААКАШВІЛІ

Що пропонують автори законопроекту? Запровадити спрощений порядок трудових відносин для підприємств до 250 працівників, а це 99,9 % суб’єктів господарювання. А решта 518 великих підприємств (0.1%), вони залишають працювати по «радянському» КЗпП?


Чому ж так несправедливо? Одним вперед, а іншим назад?


Більше того, законоборці запроваджують індивідуальний трудовий контракт, в якому не кожний працівник і розбереться, а той хто розбереться зразу зрозуміє, що такий документ буде складений роботодавцем на користь самого роботодавця, а ніяк не працівника. Що це, як не трудове рабство?


А якщо додати до цього, що роботодавець навряд чи буде заводити для цієї роботи кадровика, тоді взагалі такий документ стає врівень усній угоді, а у нас закони України виконуються м’яко кажучи – слабенько.

Навряд чи працівник зможе звернутися за правовою допомогою і до профспілок, роботодавець просто не допустить їх існування на своєму підприємстві. Можливо працівник звернеться до суду? Навряд чи, за що простий працівник найме висококваліфікованого адвоката? А роботодавець точно знайде гроші на кваліфікованих юристів.     

Скажете, утопічне спрощення? Ні, чіткий розрахунок, загнати працівника у безвихідь, щоб у нього не залишалось іншого виходу як погоджуватися  на умови, які не передбачають жодних відпусток, лікарняного, встановлюють ненормований робочий день та інших соціальних гарантій і профспілкового захисту  його прав та інтересів. Альтернатива – безробіття.


А «Карлсон» у черговий раз пострибавши на дахах українців знову відлетить за новою порцією щастя до іншої країни!

Насправді, як засвідчує практика, питання реформування трудових відносин складний, довготривалий, процес з метою визначення у законодавчий спосіб, виваженої, компромісної взаємодії між роботодавцем і найманим працівником. Тому Федерація профспілок запрошує до широкої громадської дискусії на своїх інформаційних ресурсах профспілкових активістів, наукову спільноту, представників влади і роботодавців.    


Офіційного веб-порталу Федерації профспілок України

 (голосов: 0)