-->
Київська обласна рада професійних спілок » Новини » Ліквідація зарплатних боргів –пріоритет для уряду у співпраці з профспілками
Ліквідація зарплатних боргів –пріоритет для уряду у співпраці з профспілками

Група регулярно розглядатиме на своїх засіданнях питання про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати та виконання відповідних доручень, зокрема щодо призначення у центральних та місцевих органах виконавчої влади відповідальних з виплати заробітної плати, складання і оприлюднення графіків погашення заборгованості, попередження керівників підприємств про персональну відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати.


На засіданні наголошувалось, що профспілки здійснюють постійний моніторинг стану із погашення зарплатних боргів на 50 тис. підприємствах  і в організаціях, охоплених профспілковим членством, де укладені колективні договори та угоди. Профспілки ініціюють подання до роботодавців та надають правову допомогу працівникам в судових інстанціях. Профспілки і надалі готові співпрацювати з робочимигрупами щодо погашення заборгованості із заробітної плати на загальнонаціональному  і місцевому рівнях.

Представники профспілок поінформували членів Міжвідомчої робочої групи, що Федерація профспілок України направила Мінекономіки матеріали про стан виплати заробітної плати та конкретні пропозиції по кожному підприємству-боржнику, які необхідно вжити з метою погашення заборгованості із заробітної плати (Лист ФПУ – додається ). При цьому, було наголошено на необхідності підтримки державних підприємств, в тому числі, шляхом розміщення на них державних замовлень.


Профспілки також пропонують:

  1. Звернутися до парламентського Комітету з питань соціальної політики з проханням прискорити розгляд законопроектів, спрямованих на законодавче врегулювання питань своєчасної виплати заробітної плати, ліквідації заборгованості та забезпечення прав працівників.
  2. А також прискорити подання на розгляд ВРУ законопроекту про виплату заробітної плати через механізм запровадження Гарантійної установи, що є класичним прикладом вирішення питань з заборгованістю з заробітної плати у європейських країнах.
  3. І, головне, - це законодавче визначення першочерговості виплати заробітної плати перед всіма іншими фінансовими зобов’язаннями роботодавців, оскільки, несплата податків карається більш суворо, ніж за невиплату заробітної плати.

У свою чергу заступник Міністра економіки України Глущенко С.В. наголосила на необхідності не тільки інформувати про стан виплати заробітної плати та виконання доручень з наданням достовірних даних, а також запропонувала надавати пропозиції щодо конкретних заходів та дій органів виконавчої влади, спрямованих на погашення заборгованості по кожному підприємству.

 

Засідання Міжвідомчої робочої групи, на якому розглядатимуться підприємства-боржники Київської області, заплановане на 26 серпня ц.р.


До теми:

За даними Головного управління статистики у Київській області, заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах області становить 56726,2 тис.грн. (станом на 1 липня ц.р.). 

При чому, заборгованість спостерігається як на економічно активних підприємствах державної і комунальної форм власності, так і  на економічно неактивних, а також на підприємствах-банкрутах.


Найбільшою в області (станом на 1 квітня 2021 р.) залишається заборгованість із заробітної плати приватного акціонерного товариства «Авіакомпанія «Аеросвіт» (Бориспільський район) у сумі 115,8 млн грн або 75,5% загальної заборгованості по області, яке рішенням суду у 2015 році визнано банкрутом та наданий час здійснюється процедура ліквідації.

Серед економічно активних підприємств найбільша сума заборгованості із заробітної плати зосереджена на підприємствах державного сектору економіки, зокрема на державних підприємствах «Завод порошкової металургії» – 26,5 млн грн (м. Бровари), «Спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Київоблагроліс» –  7,8 млн грн (Вишгородський район), «Спеціалізований центр підготовки кадрів» – 370,6 тис грн. (Обухівський район).


З метою погашення існуючої заборгованості із заробітної плати Київською блдержадміністрацією направлено листи до міністерств, Фонду державного майна України, Київської обласної ради, до місцевої влади, правоохоронних органів, Федерації профспілок України (лист від 26.03.2021 № 1302/05/36.07.01-2021), Київської обласної ради профспілок та Київського обласного об’єднання організацій роботодавців.

Питання стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати щомісяця розглядається на засіданні тимчасової комісії Київської облдержадміністрації з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

 

 

 

Київська обласна рада профспілок

за матеріалами Інтернет-видань


 (голосов: 0)