-->
Київська обласна рада професійних спілок » Новини » Щодо оздоровлення та відпочинку дітей у 2021 році
Щодо оздоровлення та відпочинку дітей у 2021 році

За інформацією Департаменту профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями ФПУ, із загальної суми у 654 мільйонів гривень коштів, витрачених на дитяче оздоровлення майже третину становлять витрати профспілкових організацій, які формуються переважно за рахунок членських внесків спілчан.  

Зазначив, що у цьому році підготовка дитячих оздоровниць до відкриття оздоровчого сезону проходила вкрай складно як через запізнє рішення Міністерства охорони здоров’я про затвердження санітарних вимог для безпечного перебування дітей, так і потребу поновлення роботи дитячих оздоровчих закладів, більшість із яких у минулому році не змогли функціонувати повною мірою через карантинні обмеження, а частина із них – не змогла вижити. Так, у Волинській області із 3-х дитячих оздоровниць профспілки працівників освіти працювала лише 1, у Житомирській області із 12 профспілкових оздоровниць працювало лише 5. У Профспілці працівників державних установ України змогла функціонувати лише 1 оздоровниця у м. Скадовську.

Драп’ятий Є.М. закликав зацікавлені міністерства та обласні державні адміністрації спільно з профспілками розробити Державну програму оздоровлення та відпочинку дітей до 2025 року, яка мали би врегулювати проблемні питання, які заважають ефективній роботі з організації дитячого оздоровлення, на які неодноразово вказували профспілки.

Зокрема, запропонував обласним державним адміністраціям провести відповідну роботу із територіальними громадами  щодо їхнього сприяння оздоровленню дітей, виконуючи повноваження, надані їм Законом про місцеве самоврядування. Це і передбачення у відповідних бюджетах достатніх коштів на дитяче оздоровлення, і  встановлення дитячим оздоровницям пільгових ставок податку на землю, нерухоме майно, та орендної плати за землю, а також пільгових тарифів на комунальні послуги.

Практика роботи засвідчує, що дитячі оздоровниці змушені витрачати значні кошти на ці платежі, що веде до зростання вартості дитячої путівки і яка стає фінансово недоступною для значної категорії батьків, а діти не можуть оздоровитися.

Міністерству охорони здоров’я України спільно з обласними державними адміністраціями слід урегулювати питання щодо направлення медичного персоналу для роботи влітку в дитячі оздоровниці та на виконання статті 7 Закону про оздоровлення дітей забезпечити безоплатнє проведення медичних оглядів працівників, залучених до роботи у дитячі оздоровчі заклади.

Залишається проблеми із підготовкою педагогічних працівників і вихователів для повноцінного перебування дітей в оздоровницях.

«Укрзалізницею» досі неврегульовано чимало питань щодо зменшення термінів та вартості бронювання квитків для груп дітей а також інші платні послуги.

За підсумками наради Федерація профспілок України надасть пропозиції своїх членських організацій щодо проблемних питань оздоровлення дітей до Міністерства соціальної політики України для їх врахування при прийнятті рішень органами державної і регіональної влади та при внесенні законодавчих змін.

 

ОВП ФПУ

 



 (голосов: 0)