-->
Київська обласна рада професійних спілок » Новини » СПО ПРОФСПІЛОК. Захистимо права працівників!
СПО ПРОФСПІЛОК. Захистимо права працівників!

Із самого початку Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, звертаючись до колег, закликав їх до консолідації думок та бачення проблем, а також напрацювання спільної позиції щодо низки законопроектів, які наразі опрацьовуються законотворцями та представляють загрозу для працівників і профспілок.


Було зазначено, що профспілки моніторять і періодично осучаснюють перелік законодавчих актів, які умовно можна назвати «токсичними» через те, що вони йдуть в розріз з вітчизняним трудовим законодавством, або порушують Конвенції МОП, ратифіковані Україною, чи  містять норми, які заходять за «червоні лінії», що не припустимо для гарантування законних прав найманих працівників.

 

Наразі, як поінформував перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, на особливому моніторингу СПО об’єднань профспілок знаходяться такі законопроекти як: № 5161 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості» (прийнято за основу 21.09.2021 р.), № 5266 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників» (прийнято за основу 21.09.2021 р.), № 5388 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин» (прийнято за основу 21.09.2021) тощо.

Створено і працюють робочі групи із доопрацювання зазначених законопроєктів, які діють при Комітеті соцполітики у Верховній Раді.


Як вирішили члени СПО, потрібно знайти такі механізми, які можна запропонувати як альтернативу тому, що пропонується депутатами. Сьогодні потрібен компроміс. Якщо цього не буде, профспілки готові проводити акції протесту. Про це йшлося під час дискусії.

В результаті шляхом рейтингового голосування більшість учасників засідання підтримали пропозицію, розроблену робочою групою про те, що розірвання трудового договору з працівником, членом профспілки, з певних підстав (крім випадку ліквідації підприємства), може бути здійснено за результатами проведених узгоджувальних процедур з виборним органом (профспілковим представником)  первинної профспілкової організації, членом якої є працівник та у порядку, визначеному колективним договором.

На переконання членів СПО профспілок, така норма у новій редакції закону про колективні договори і угоди окрім всього іншого дає відповідь на запитання, чому є сенс бути членом профспілки, якщо профспілка уклала колективний договір. Тому, якщо ти не є членом профспілки і профспілка не уклала колективний договір, ти не можеш розраховувати на розповсюдження на тебе захисту профспілки у випадку необґрунтованого звільнення роботодавцем.

Члени СПО делегували повноваження  робочій групі продовжувати свою роботу та просувати профспілкову позицію щодо захисту права працівника на працю.

 

Другим питанням, яке також виникло через зміни у законодавстві, було розглянута інформація щодо представництва профспілок, як представників застрахованих осіб, у правліннях фондів соціального страхування.



 

 

Київоблпрофрада

за повідомленням: https://www.fpsu.org.ua/materialy/21464-spo-profspilok-

na-zakhisti-prav-pratsivnikiv.html



 (голосов: 0)