-->
Київська обласна рада професійних спілок » STOP дискримінації » Заява ЮНЕЙДС з нагоди Міжнародного дня боротьби з насильством щодо жінок та започаткування 16 днів активізму для припинення гендерно зумовленого насильства.
Заява ЮНЕЙДС з нагоди Міжнародного дня боротьби з насильством щодо жінок та започаткування 16 днів активізму для припинення гендерно зумовленого насильства.

 

Інвестуйте в жінок і дівчат: дозвольте спільнотам бути лідерами!

Що потрібно для того, щоб світ поклав край гендерно зумовленому насильству? Відповідь абсолютно очевидна: уряди повинні розширювати можливості та фінансувати організації, очолювані жінками, по всьому світу. Ми повинні дозволити громадам бути лідерами.

Кожна третя жінка у світі зазнавала насильства, часто з боку когось із знайомих. Жінки, які пережили насильство, також мають ризик інфікування ВІЛ. Як каже Аю Октаріані з Індонезійської мережі позитивних жінок: «Сприйняття того, що жінки, які живуть з ВІЛ, є «поганими жінками», змушує людей нормалізувати насильство над ними». Гендерно зумовлене насильство дійсно стало нормою в усьому світі. Але це грубе порушення прав людини епічного масштабу. А відтак, воно вимагає епічної відповіді.

Але сьогодні кожна п'ята країна світу не має законів, які б передбачали покарання за гендерно-зумовлене насильство. І лише 1% гендерно-орієнтованої державної допомоги спрямовується організаціям, очолюваним жінками. Настав час для урядів визнати насильство щодо жінок злочином, яким воно є, і збільшити фінансування для тих, хто докорінно знає, як боротися з ним – організацій, очолюваних жінками.

По всьому світу організації, очолювані жінками, працюють на місцях, надаючи підтримку жінкам із груп ризику, виступаючи за зміну політики та змінюючи ставлення суспільства до маргіналізованих груп жінок, таких як секс-працівниці, транс-жінки, лесбійки та жінки з ВІЛ. Дослідження показують, що найважливішим фактором, що сприяє змінам як у глобальній, так і в національній політиці щодо припинення насильства щодо жінок і дівчат, є наявність сильного та автономного феміністичного руху.

ЮНЕЙДС закликає уряди та міжнародні агенції підтримувати та інвестувати в правозахисні та сервісні організації – неоспіваних героїв руху за припинення гендерно зумовленого насильства – на рівні, який відображає масштаби цієї пандемії насильства.

Це ключ до припинення насильства щодо жінок і дівчат. Це також є ключем до припинення СНІДу.