-->
Київська обласна рада професійних спілок » Вісті з місць » Знайомство з Первинною профспілковою організацією Інституту землеробства Національної академії аграрних наук України
Знайомство з Первинною профспілковою організацією Інституту землеробства Національної академії аграрних наук України

ННЦ «Інститут землеробства НААН» є головною науковою установою в Україні з питань землеробства, розроблення адаптивно-ландшафтних систем землеробства на основі стабілізації землекористування, збереження і підвищення родючості ґрунтів, підтримання екологічної рівноваги в агроекосистемах, розроблення новітніх адаптивних технологій вирощування конкурентоспроможної продукції сільськогосподарських культур та їх селекції і насінництва, заходів ефективного використання інновацій і інвестицій в землеробстві – базовій галузі сільськогосподарського виробництва зон Лісостепу і Полісся України.

          На сьогодні в ННЦ «Інститут землеробства НААН» працює 238 співробітників, з них 146 осіб є членами первинної профспілкової організації інституту. У профспілці відсутній гендерний дисбаланс – кількість жінок у ППО переважає чоловіків майже у два рази. Це цікавий результат, зважаючи на специфіку роботи інституту – широкий спектр досліджень, що пов'язаний з багатьма напрямами складної роботи у польових умовах. Профспілка Інституту сягає коренями до часів Радянського союзу і досі відіграє важливу роль у житті Інституту, створюючи комфортні умови для праці, забезпечуючи комунікацію трудового колективу з керівництвом Інституту, доносячи інформацію про ті чи інші виклики, які стоять перед робочим колективом. Усі зміни, які викликані часом чи виробничою необхідністю, і запропоновані представниками робочого колективу обов’язково обговорюються і вносяться у Колективний договір.

          У ППО робота останніми роками ведеться у різних напрямах:

 - Контроль належних умов праці та забезпечення безпеки на виробництві;

 - Соціальна фінансова підтримка співробітників;

 - Підтримка Ради молодих вчених ННЦ «Інститут землеробства НААН» і заходів, організованих молодими вченими;

 - Заохочення кращих працівників шляхом преміювання;

 - Здійснення щорічних екскурсійних поїздок;

 - Придбання квитків на концерти і вистави;

 - Щомісячні привітання ювілярів і ветеранів Інституту;

 - Організація або підтримка при проведенні науково-практичних конференцій, круглих столів, семінарів та культмасових заходів – концертів за участі самодіяльності Інституту або запрошених місцевих народних гуртів, святкування та привітання співробітників до Міжнародного жіночого дня, Дня науки, Дня перемоги, Дня Незалежності України, Дня працівників сільського господарства та Нового Року.

Рада молодих вчених ННЦ «ІЗ НААН» активно співпрацює з профспілкою і з її допомогою бере участь у різноманітних конкурсах. Один з них – це традиційний вже весною турнір по малому тенісу. Завдяки співпраці з профкомом закуплено необхідну кількість тенісних ракеток та м’ячів, тенісний стіл з сіткою для тренувань, що забезпечить необхідну спортивну форму нашим працівникам.

Інститут відіграє важливу роль у житті місцевої громади: значна кількість місцевих жителів Києво-Святошинського району працюють у складі різних відділів ННЦ «ІЗ НААН».

Серйозним викликом для трудового колективу ННЦ «ІЗ НААН» у 2020 р. стала пандемія коронавірусу КОВІД-19. Багато робітників мали працювати в умовах карантинних обмежень і забезпечувати роботу Інституту як стратегічно важливого сільськогосподарського центру. Спільними зусиллями профспілки та адміністрації ННЦ «ІЗ НААН» у серпні-вересні 2021 р. було проведено вакцинацію усіх бажаючих вакциною від коронавірусу «Модерна» (США). Завдяки проведеній роботі кількість вакцинованих співробітників в Інституті досягла 70%. Це – дуже важливий процес з огляду на віковий склад персоналу ННЦ «ІЗ НААН» - це здебільшого люди загалом похилого віку.

Керівниками ППО ІЗ УААН в різні роки були Брухаль Ф.Й., Камінський В.Ф., Ткаченко М.А., Літвінов Д.В., Стариченко В.М. та Заїка Є.В.

З 31.12.2021 р. припинив свої повноваження голови ППО у зв’язку із заявою на звільнення Заїка Євгеній Вікторович і наступним головою обрано Оксимця Олександра Леонідовича -  завідувача сектору інноваційної діяльності відділу інтелектуальної власності та маркетингу інновацій ННЦ «Інститут землеробства НААН».

Нині перед Первинною профспілковою організацією Інституту землеробства Української академії аграрних наук стоять життєво необхідні завдання – забезпечити зростання членства в профспілці, створити передумови для реалізації необхідних для трудового колективу проєктів – модернізації системи опалення та оптимізація енергоефективності приміщень Інституту.

Але основним питанням є фінансування наукової галузі, яке останніми роками стало критично низьким, що дуже стримує науковий прогрес та призводить активної міграції кадрів (особливо молодих) в компанії з більш високим рівнем заробітної плати.

 

 

  

Київська обласна рада профспілок за інформацією Первинної профспілкової організації Інституту землеробства НААН України 


 (голосов: 0)